Ce facem?

Moldcontrol ofera serviciile de responsabilitate extinsa prin preluarea  obligațiilor legale ale producătorilor de echipamente electrice și electronice cu scopul îndeplinirii țintelor anuale de colectare și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Ce sunt EEE?

Conform HG 212/2018, EEE reprezintă echipamente a căror funcționare corespunzătoare depinde de curenți electrici sau cîmpuri electromagnetice și echipamente de generare, transport și de măsurare a acestor curenți și cîmpuri din categoriile prevăzute în anexa nr. 1A și proiectate pentru a fi utilizate la o tensiune mai mică sau egală cu 1.000 volți curent alternativ sau 1.500 volți curent continuu.

Care sunt categoriile de EEE si cum le incadram conform HG 212/2018?

1.Aparate de uz casnic de mari dimensiuni (aparate frigorifice mari, frigidere, congelatoare, alte aparate mari utilizate pentru refrigerarea, conservarea si pastrarea produselor alimentare, masini de spalat rufe, uscatoare de haine, masini de spalat vase, sobe electrice etc.)

2.Aparate de uz casnic de mici dimensiuni (aspiratoare, aparate de curatat covoare, alte aparate de curatat, aparate de cusut, tricotat, tesut si alte prelucrari ale textilelor, fiare de calcat si alte aparate de calcat, calandrat si alte forme de intretinere a imbracamintei, aparate de prajit paine, friteuze, masini de macinat cafea etc.)

3.Echipamente informatice si de telecomunicatii (unitati centrale, imprimante/multifunctionale, calculatoare personale, telefoane, faxuri, fotocopiatoare etc.)

4.Echipamente de larg consum (aparate de radio, televizoare, camere video, aparate video, aparate de inalta fidelitate, amplificatoare audio, instrumente musicale etc.)

5.Echipamente de iluminat (aparate de iluminat pentru lampi fluorescente, cu exceptia aparatelor casnice de iluminat, lampi fluorescente drepte, lampi fluorescente compacte etc.)

6.Unelte electrice şi electronice, cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni (masini de gaurit, ferastraie, masini de cusut, echipamente de strunjit, de frezat, de slefuit, de polizat, de taiat cu ferastraul, de taiat, de forfecat etc.)

7.Jucarii, echipamente sportive şi de agreement (trenuri electrice sau masini de cursa in miniature, console portabile de jocuri video, jocuri video, calculatoare pentru ciclism, scufundare, cros, canotaj etc.,echipamente sportive cu componente electrice sau electronice, automate cu monede)

8.Dispozitive medicale, cu exceptia tuturor produselor implantate si infectate (echipamente de radioterapie, echipamente de cardiologie, dializoare, ventilatoare pulmonare, echipamente de medicina nucleara, echipamente de laborator pentru diagnosticare in vitro etc.)

9.Instrumente de monitorizare şi control (detectoare de fum, regulatoare de caldura, termostate, aparate de masurat, cantarit sau reglat de uz casnic ori utilizate ca echipamente de laborator etc.)

10.Distribuitoare automate (distribuitoare automate de bauturi calde, distribuitoare automate de sticle sau doze calde ori reci, distribuitoare automate de produse solide, distribuitoare automate de bani, toate aparatele care furnizeaza automat o gama larga de produse)

Ce înseamnă producător?

Producător – persoană fizică sau juridică, indiferent de tehnica de vînzare utilizată, inclusiv prin comunicare la distanță, care:
a) fabrică și vinde echipamente electrice și electronice sub propria marcă;
b) revinde sub propria marcă echipamente produse de alți furnizori, vinde un obiect cumpărat (revînzător), nefiind considerat „producător”, atunci cînd marca producătorului figurează pe echipament conform pct. 1 din Regulament; sau
c) importă ori exportă EEE, cu titlu profesional, în sau din Republica Moldova;
d) vinde EEE prin mijloace de comunicare la distanță direct gospodăriilor particulare sau utilizatorilor în afara gospodăriilor particulare, în Republica Moldova, și are sediul într-un alt stat.

Ce inseamna ,,sistemul unu la unul,,?

Sistem prin care, la achiziționarea unui EEE, se preia un DEEE de tip echivalent, îndeplinind aceleaşi funcții ca echipamentul furnizat.

Care sunt ratele anuale minime de colectare care trebuie atinse?

Țintele anuale minime de colectare care trebuie  atinse de către producători

 

 

Rata de colectare anuală (%)

Pentru anul 2020

5

Pentru anul 2021

10

Pentru anul 2022

15

Pentru anul 2023

20

Pentru anul 2024

25

Pentru anul 2025

30

Ce inseamna deseuri istorice?

DEEE provenite de la produse introduse pe piață anterior datei de 1 ianuarie 2018.

De ce să reciclăm?

Colectarea selectivă și reciclarea DEEE sunt necesare în special din cauza caracterul nociv al acestora. Doar la nivelul Uniunii Europene, sunt generate anual 12 milioane de tone de DEEE.

Deșeurile de EEE conțin nuemeroase elemente toxice care periclitează sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător:

1. metale grele (Hg, Cd, Pb), care poluează apa și solul

2. gaze toxice (freon), care eliminate în aer au efecte nocive

3. materiale non-biodegradabile (plastic, sticlă, metale), care pot fi eliminate nepoluant doar prin tratarea conform standardelor de mediu.

Reciclând responsabil, se protejează stratul de ozon și se diminuează impactul de încălzire globală, reducând și riscurile de sănătate și nu în ultimul rând, se pot recupera și reutiliza metale prețioase și rare, precum aur, argint, platină, beriliu, sau galiu.

 

 

Ce înseamnă reciclarea responsabilă?

DEEE au un grad de reciclare ridicat, de până la 90%. EEE uzate ar trebui separate de alte deșeuri și colectate în recipiente speciale, care să ajungă la tratare și reciclare. Se pot folosi containere de colectare selectivă, aparate automatizate de colectare selectivă din centre comercial, sau soluții mobile de colectare direct la domiciliu.