14.10.2021

În fiecare an, la 14 octombrie, la inițiativa asociației internaționale WEEE Forum, este marcată Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice.

La nivel mondial - anual sunt generate cca 53,6 de milioane tone de deșeuri electrice potrivit Global E-waste Monitor 2020. Din întrega cantitate, mai puțin de 20% sunt colectate și reciclate corespunzător, deși pînă la 90% din componentele acestui tip de deșeu pot fi recuperate. Ca rezultat avem pierderi uriașe de materii prime, o rată crescătoare a emisiilor de carbon, poluarea mediului și pierderea biodiversității.

24.08.2021

Moldcontrol a împlinit un an de activitate de la obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de desfășurare a activităților ce țin de implementarea responsabilității extinse a producătorului prin sistem colectiv!

La data de 21.08.2021, Asociația Moldcontrol a împlinit un an de activitate de la obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de desfășurare a activităților ce țin de implementarea responsabilității extinse a producătorului prin sistem colectiv. A fost un an plin de provocări și muncă asiduă, care s-a soldat cu succese, atît datorită eforturilor depuse de echipa Moldcontrol cît și datorită încrederii membrilor noștri, care au ales Sistemul Colectiv “Moldcontrol” în calitate de partener. La moment Asociația Moldcontrol gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), precum și deșeuri de baterii și acumulatori (DBA) în numele a peste 100 de producători și importatori de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori afiliați, iar pe această cale dorim să le mulțumim pentru încrederea acordată!

30.07.2021

Vizită de lucru la cea mai mare fabrică de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice GreenWEEE International din Buzău, România

În scopul beneficierii de expeirență în domeniul colectării, depozitării, transportării, tratării eco-raționale a DEEE și DBA, experții MOLDCONTROL au vizitat fabrica de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice GreenWEEE International din Buzău. Din 2009 a fost parcurs un drum de loc ușor, ajungînd în prezent lider de piață în România și unul dintre cei mai importanți reciclatori europeni.

21.07.2021

Gestionarea corespunzătoare a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice, Baterii și Acumulatori ia amploare în Republica Moldova

MOLDCONTROL este o asociație fondată de producători și importatori de echipamente electrice și electronice. Actualmente reprezintă peste 80 de producători de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori atît naționali cît și multinaționali. Prin transferul de responsabilitate extinsă a producătorului, MOLDCONTROL preia obligațiile legale ale producătorilor de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori cu scopul îndeplinirii țintelor anuale de colectare și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronic) și DBA (deșeuri de baterii și acumulatori).

22.06.2021

Cum scapi de echipamentele electrice și electronicele vechi?

Fie că a atins limita de utilizare, fie că ne-am cumpărat unul nou, laptopul sau telefonul nostru mobil va ajunge, la un moment dat, în situația în care trebuie să plece din casa noastră. Aceste situații sunt întâlnite din ce în ce mai des odată cu dezvoltarea exponențială a tehnologiei. Un raport al unei companii de research în domeniul tech, Gardner, arată că aproximativ 1,8 miliarde de telefoane au fost cumpărate în 2020. În anul anterior, un studiu al Națiunilor Unite arată că au fost aruncate 17,4 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice, dar numai 20% dintre acestea au fost aruncate într-un mod corect.

21.05.2021

Frigiderul tău vechi contribuie la încălzirea globală. Colectează și reciclează corect!

Frigiderul este echipamentul indispensabil din fiecare gospodarie și este greu să ne imaginăm cum a fost lumea fără el. De ce trebuie să colectăm selectiv și să reciclăm frigiderele sau combinele frigorifice care au ajums la finalul ciclului de viață? Dacă vrei să înlocuiești frigiderul tău cu unul nou, legea te obligă să ai grijă ca frigiderul vechi sau stricat să ajungă la reciclat. Este ilegal să arunci electrocasnice vechi sau defecte la gunoi, pe stradă sau în natură!