01.11.2022

   

               Azaleya Eco Forum 2022 - primul și cel mai mare Eco Forum din Republica Moldova.

 

 

    Evenimentul a adunat peste 100 de producători și distribuitori de Echipamente Electrice și Electronice, Baterii și Acumulatori din țară și a avut drept scop îmbunătățirea comunicării între Asociație cu partenerii și membrii implicați în procesul de gestionarea Eco-responsabilă și Eco-rațională a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice și a Deșeurilor de Baterii și Acumulatori.

 

    Oaspeții de onoare ai evenimentului au fost Directorul General WEEE Forum - Pascal Leroy și partenerii strategici din România: Dragoș Călugăru - Director General  Organizația ECOTIC și Mihaela Sofronea - PR Manager  GREEN GROUP. 

                                                                                                     

 

    Domnul Pascal Leroy a subliniat importanța colaborării la nivel internațional al Asociației MoldControl cu partenerii strategici: "Forumul DEEE este un bazin imens de cunoștințe și experiență cu privire la toate aspectele legate de DEEE și pentru că, în general, fiecare sistem funcționează doar într-o singură țară, noi nu concurăm, dar suntem bucuroși să împărtășim cunoștințele și experiența noastră. De asemenea, suntem fericiți să putem învăța din experiențele noilor noștri membri. "

                                                                                              

 

     La rândul său, Ruslan Vahnovan, Director General MoldControl, spune că: "MoldControl este cea mai mare platformă, care găzduiește producătorii de EEE și BA din Republica Moldova, ce își îndeplinesc eco-responsabil obligațiile față de generațiile viitoare prin prisma protejării mediului de deșeurile generate. Cunoștințele și expertiza acumulată de echipa MoldControl, pe care am onoarea să o prezint, sunt puse la dispoziția doritorilor de a merge într-o Europă curată, fără deșeuri.  "

                                                                                                             

 

      "Evenimentul de astăzi a avut drept scop conștientizarea și importanța aplicării principiului Responsabilității Extinse a Producătorului prin preluarea celor mai bune practici de la experții noștri internaționali. Totodată, am urmărit să asigurăm o calitate înaltă în activitățile din fluxurile de DEEE (colectare, tratare, reciclare, valorificare și eliminarea nepoluantă) și să aducem un aport semnificativ la realizarea unui grad de conștientizare înalt la nivel de populație." a spus Toma Vitalie, Legal Advisor MoldControl.     

                                                                         

 

 

    În cadrul evenimentului a fost lansat spotul educațional "Azaleya" destinat copiilor, precum și prezentată mascota Azaleya - este personajul care îi va ajuta și învăța pe cei mici să sorteze și să recicleze deșeurile de echipamente electrice și electronice și deșeurile de baterii, cu scopul de a salva casa noastră numită Terra!

 

    Specialistul în comunicare MoldControl - Irina Lencăuțan, consideră că tânăra generație de astăzi își întemeiază prietenii virtuali și tinde spre un ideal din povești, pe care le accesează ușor din spaiul on-line.

    "Ne-am propus să le oferim copiilor un prieten model în ceea ce privește implicarea civică a fiecăruia, ori aici ne referim la sortarea și reciclarea DEEE și DBA.   Iată de ce, am creat acest desen animat-Azaleya și am transformat-o într-o jucărie moale, pe care copiii să o poată atinge, vizualiza în timp real și să o aibă cu ei oriunde și oricând. Mai ,mult, acest spot va fi prezentat în cadrul Campaniei "Școala Azaleya" și vom cutreiera cu el toate instituțiile de învățământ din țară."

 

                                                                                       

 

    În scopul eficientizării colaborării între membrii implicați în procesul de gestionare eco-rațională și eco-responsabilă a DEEE și DBA în Republica Moldova, și a consolidării eforturilor comune în debarasarea țării de aceste deșeuri, Agenția de Mediu, reprezentată de Denis Macovschi - șeful Secției mecanisme economice de mediu și Iana Caldari - specialist principal din cadrul Secției mecanisme economice de mediu, au participat la eveniment pentru a sensibiliza și promova această trecere inteligentă de la economia liniară la cea circulară, Responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP) fiind de fapt un mecanism cheie în această tranziție.  

  "Noi, oamenii, având nevoi infinite cu resurse finite și doar o singură planetă, putem să ne blocăm la un moment dat și să intrăm într-o criză acută de metale rare, metrii prime, energie și așa mai departe. Din acest motiv, EEE sunt produse de care noi ar trebui să ne ocupăm așa cum natura se ocupă de produsele ei, creînd acele bucle închise și imitând modelul natural, acolo unde nu există deșeuri, orice deșeu devine nutrient pentru un  nou ciclu. Suntem bucuroși că în Republica Moldova s-a decis punerea în aplicare a unui astfel de model prin stabilirea obligațiilor de REP odată cu adaptarea noii legi privind deșeurile, iar primul pas de trecere de la economia liniară spre cea circulară a fost aprobarea Regulamentului, despre care s-a vorbit în cadrul evenimentului. Începutul e foarte bun, rezultatele implementării ne arată că producătorii care s-au asociat în organizații de implementare a REP, au reușit deja doi ani la rând să atingă obiectivele de colectare și reciclare a produselor de EEE plasate pe piață" - a declarat Iana Caldari, pecialistă  a Agenției de Mediu.

 

  Potrivit Ianei Caldari, principala problemă a echipamentelor care devin deșeuri nu este doar faptul că elimină în mediu, timp de mulți ani, substanțe periculoase precum mercurul, cadmiul, plumbul - substanțe care diminuează stratul de ozon, dar și faptul că tehnologia de producere a acestora implică utilizarea multor elemente rare. 

 

  În ultimul timp, auzim tot mai des despre Responsabilitatea Extinsă a Producătorului în contextul deșeurilor.

 

  "Regulamentul prevede că începând cu 1 ianuarie 2019, pot plasa pe piață EEE numai producătorii înregistrați în Lista Producătorilor, care este întocmită și menținută de către Agenția de Mediu, prin intermediul unui subsistem informațional  - parte integrantă a Sistemului Informatic Automatizat "Managementul Deșeurilor". În Lista Producătorilor sunt centralizate anual informații cu privire la cantitățile și categoriile de EEE introduse pe piața național, cantitățile și categoriile de DEEE care au fost colectate prin toate mijloacele și care au fost reutilizate, reciclate și recuperate, cantitățile și categoriile de DEEE exportate. În acest fel, se monitorizează respectarea de către producători a obligațiilor de REP." - a declarat Denis Macovschi, șeful Secției mecanisme economice de mediu din cadrul Agenției de Mediu.  

                 

 

  Președintele MoldControl, Iulian Gamureac a menționat că: "În această perioadă dificilă, în pragul crizei energetice, este extrem de important să vedem deșeurile nu ca gunoi, dar ca o resursă. Din acest motiv am dat curs acestui eveniment internațional important pentru a sensibiliza și promova această trecere inteligentă de la economia liniară la cea circulară, iar Responsabiliatea Extinsă a Producătorului este de fapt un mecanism cheie în această tranziție. "

 

 

 

  Ne puteți urmări pe pagina de Facebook:   www.facebook.com/moldcontrol

                              pe pagina de Instagram:   www.instagram.com/moldcontrol_timbruverde

                       pe pagina de YouTube:     www.youtube.com