14.10.2021

La 14 octombrie, la inițiativa asociației internaționale WEEE Forum, este marcată Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice.

La nivel mondial - anual sunt generate cca 53,6 de milioane tone de deșeuri electrice potrivit Global E-waste Monitor 2020. Din întrega cantitate, mai puțin de 20% sunt colectate și reciclate corespunzător, deși pînă la 90% din componentele acestui tip de deșeu pot fi recuperate. Ca rezultat avem pierderi uriașe de materii prime, o rată crescătoare a emisiilor de carbon, poluarea mediului și pierderea biodiversității.

În Republica Moldova, Asociația Patronală “Moldcontrol” preia obligațiile legale ale producătorilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), baterii și acumulatori (DBA) de colectare și reciclare a deșeurilor menționate. În calitate de sistem colectiv, Moldcontrol asigură prin intermediul partenerilor săi, colectarea, transportul, depozitarea, tratarea, reciclarea și eliminarea nepoluantă a deșeurilor prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație. Moldcontrol a devenit membru al WEEE Forum – cea mai importantă organizație la nivel mondial din domeniul DEE în mai 2021. Mai multe detalii despre activitate și preluarea deșeurilor pe www.moldcontrol.md.

În UE rata oficială de colectare a deșeurilor electrice și electronice este de 55% (2018). Când sunt întrebați de ratele de reciclare, oamenii estimează că 40-50% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate (date preluate din interviuri publicate în videoul de mai jos).

În realitate, mai puțin de jumătate - 17,4% - au fost tratate și reciclate corespunzător în anul 2019. Pascal Leroy, Directorul General al WEEE Forum, declară:

„Mulți factori joacă un rol important pentru a face ca sectorul electricelor și al electronicelor să devină circular și eficient din punct de vedere al resurselor. De exemplu, în 2020, organizațiile noastre membre, care preiau responsabilitatea producătorilor, au colectat și asigurat reciclarea responsabilă a 2,8 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice. Însă un lucru iese în evidență: dacă cetățenii nu predau echipamentele uzate, deteriorate, nu le vând sau nu le donează, va trebui să continuăm să exploatăm noi resurse, provocând mari daune mediului.”