13.10.2023

 

 

        Exploatarea la maxim a resurselor naturale, producerea și consumul fără limită, creșterea cantității și diversității echipamentelor electronice, precum și a impactului negativ a acestor deșeuri asupra mediului înconjurător devine o problemă tot mai stringentă.

            Inițiată la 14 octombrie 2018 de către WEEE Forum (asociația internațională non-profit a organizațiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice și electronice) și membrii săi, Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice este o campanie anuală ce are scopul de a evidenția problema tot mai mare a deșeurilor de acest tip, de a spori gradul de conștientizare și de promovare a colectării, gestionării și a reciclării responsabile.

        Sloganul celei de a 6-ea ediție este "Predă spre reciclare tot ce funcționează cu baterii sau conectat la priză".

Obiectivul campaniei din acest an este de a atrage atenția asupra problemei deșeurilor "invizibile" - acele mici dispozitive electrice care nu le mai folosim, dar le păstrăm în sertare și dulapuri sau le aruncăm adesea la coșul de gunoi. Potrivit cercetărilor realizate de către Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare (United Nations Institute for Trading and Research - UNITAR) deșeurile "invizibile" reprezintă aproape 1/6 din cantitatea globală a deșeurilor electronice sau 9 miliarde kg anual.

În fiecare an, cablurile neutilizate, jucăriile electrice, detectoarele de fum, uneltele electrice, țigările electronice și nenumărate alte tipuri de deșeuri cu componentă electrică trec neobservate din cauza naturii sau aspectului lor, ceea ce îi determină pe consumători să ignore potențialul lor de reciclare. 

De fapt, 75% din materialele conținute în echipamentele electronice pot fi reciclate și utilizate la crearea produselor noi, însă în lipsa de conștientizare în rândul publicului larg împiedică dezvoltarea unei economii circulare.

Pe lîngă substanțele poluante cum ar fi plumb, mercur, cadmiu și susbstanțe ignifuge, care se pot scurge în sol și surse de apă, poluând ecosistemele și prezentând riscuri pentru sănătatea umană, aceste deșeuri conțin și materiale ce pot fi reutilizate în economia circulară: fier, plastic, dar și materiale prețioase cum ar fi argintul, cuprul, aurul și paladiu.

Potrivit Națiunilor Unite, în 2023 la nivel global vor fi produse 8 kg de deșeuri per persoană. Aceasta înseamnă că într-un an se aruncă 61,3 milioane de tone de DEEE - mai mult decât greutatea Marelui Zid Chinezesc. Doar 17,4 %  din aceste deșeuri vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate și reciclate în mod corespunzător. Restul 50,6 milioane de tone vor fi depozitate la gropile de gunoi, incinerate, comercializate, tratate ilegal sau pur și simplu vor rămâne în gospodării. 

   

         Asociația Moldcontrol va continua desfășurarea activității sale într-o manieră eficientă și responsabilă față de mediu, aducând aportul la dezvoltarea durabilă a societății, economia resurselor și protecția sănătății umane, precum și continuarea organizării campaniilor naționale de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța colectării selective și a reciclării.

Vizitînd harta noastră de pe site-ul www.moldcontrol.md, veți putea găsi punctul de colectare cel mai apropiat pentru debarasarea de deșeurile electrice eco-responsabil.

În cazul deșeurilor de mari dimensiuni se va efectua un apel la numărul de telefon 060291291 sau se va transmite un e-mail la office@moldcontrol.md cu solicitarea de evacuare a DEEE menționînd adresa de încărcare, persoana de contact din locație și cantitatea estimativă a DEEE.

 

Reciclează pentru un mediu curat!!!