05.05.2023

 

Atelierul de Instruire privind inventarierea emisiilor de GES

din Sectorul de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova 

 

     Suntem mândri să anunțăm că pe data de 3 și 4 mai anul curent, reprezentantul AP ,,Moldcontrol”Iana Caldari, a participat la un atelier organizat de Proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Acest atelier a examinat principalele surse de date din sectorul de gestionare a deșeurilor și apelor uzate, incertitudinile cheie și posibile strategii pentru îmbunătățirea disponibilității datelor și a calității lor.

     La acest atelier au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Oficiului Schimbarea Climei și alți actori interesați.

     În deschiderea evenimentului, Andrea Cuzyova, reprezentantă PNUD în Republica Moldova, a declarat că datele corecte privind emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul deșeurilor vor contribui la decarbonizarea economiei și la realizarea obiectivului Republicii Moldova de a fi prima țară în curs de dezvoltare neutră climatic înainte de anul 2050.

    La atelier, participanții au învățat despre caracteristicile procesului de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și procedurile de raportare relevante, sursele de inventariere a emisiilor de GES în sectorul deșeurilor, bunele practici pentru colectarea și utilizarea datelor și oportunitățile de reducere a emisiilor în acest sector.

  În cadrul atelierului, reprezentanții Moldcontrol au lucrat împreună cu ceilalți participanți la o foaie de parcurs conform celor mai bune practici de cuantificare a emisiilor de GES în sectorul deșeurilor, pornind de la identificarea tipurilor de deșeuri și până la intervențiile de politici și sursele de finanțare.

  Suntem încântați să vedem că există colaborare între organizațiile relevante Mondiale și Republica Moldova pentru a îmbunătăți gestionarea deșeurilor și a contribui la obiectivele climatice globale.