02.04.2021

Cum și unde putem recicla deșeurile de echipamente electrice și electronice pe care vrem să le schimbăm

 

Pentru oricare dintre noi, echipamentele electrice și electronice reprezintă niște lucruri esențiale pentru viața de zi cu zi. Dar ce facem cu aceste echipamente cînd vrem să le schimbăm cu unele noi? Soluția ar fi să le predăm pentru colectare și reciclare, dar să nu le aruncăm la gunoi alături de resturi menajere sau să le păstrăm ani de zile în casă.

Cum procedăm și ce soluții avem pentru reciclarea frigiderului care s-a stricat și nu mai poate fi reparat, a bateriilor consumate sau a laptopului care a crăpat? Și de ce nu e bine să depozităm deșeurile de echipamente electronice și electrocasnice (DEEE) după ce nu le mai folosim?

Vorbind despre echipamente electrice și electronice ne referim nu doar la orice dispozitiv care funcționează pe bază de curent electric sau pe baterii cum ar fi periuța de dinți electrică, uscător de păr, jucării, toaster, cafetieră, dar și de echipamentele mari pe care le știm cu toții: televizor, frigider, mașină de spălat. Unele dintre echipamente sunt păstrate în casă chiar dacă nu sunt folosite sau dacă nu sunt funcționale, ca mai apoi sa fie scoase ca deșeuri de echipamente electrice și electronice. Altele sunt donate sau vândute și doar un procent mic este predat pentru colectare și reciclare.

Una din cauze ar fi că cetațenii noștri au specificul de a se despărți cu greu de echipamentele lor electrice, spre deosebire de cetațenii țărilor europene. Pe de altă parte există și un atașament față de aceste deșeuri și convingerea că mai valorează ceva și nu merită să fie date gratuit.

 

De ce nu trebuie să păstrăm electronicele și electrocasnicele vechi

În acest context, trebuie să înțelegem de ce e bine să ducem la reciclat echipamentele vechi. Pentru că prin simpla lor scoatere din uz și prin depozitare nu reciclăm, ci doar colectăm selectiv. Reciclarea e un proces, o operațiune tehnică. Electronicele și electrocasnicele pe care nu le mai folosim au în componență substanțe periculoase cum ar fi sticlă, aluminiu, plastic, metale feroase și neferoase, mai ales în cazul televizoarelor și echipamentelor frigorifice. Dar au și părți utile care pot fi refolosite, care se numesc fracții. De exemplu, putem găsi grame de argint, de aur, de cupru și de platină în plăcile de bază, în echipamentele IT, în telefoane, în laptop-uri și în tablete.

Asfel, reciclarea lor are două componente. Întâi, contează ca manipularea și gestionarea în mod corespunzător a deșeurilor să fie făcută în așa măsură încât substanțele periculoase pe care le conțin să fie neutralizate și să nu polueze mediul înconjurător. Apoi, fracțiile care pot fi recuperate să fie colectate, valorificate și folosite la fabricarea altor produse. Până și micuțele baterii au impact mare asupra mediului dacă nu ajung să fie reciclate corespunzător. În niciun caz nu trebuie aruncate la gunoi pentru că au în componență mercur, litiu și plumb. Totodată, dacă vedem pe un echipament electronic sau electrocasnic semnul cu pubelă tăiată trebuie să știm că e interzisă aruncarea lor la grămadă cu deșeurile municipale. Ele sunt deșeuri cu potențial periculos și trebuie tratate în regim special.

 

Reciclare echipamente electronice și electrocasnice: opțiunile

 

1.Colectare și reciclare echipamente mari

Ca echipamentele vechi să ajungă la reciclat, trebuie să știm că există mai multe soluții la îndemână, una chiar garantată de lege: un serviciu pentru care nu trebuie să plătim nimic, ci pe care putem să îl solicităm și să știm că există.

„Dacă vorbim de echipamentele mari, cum ar fi mașina de spălat sau de frigider, adică cele care se livrează la domiciliu, trebuie să știi că ai dreptul prin lege să soliciți comerciantului de la care ai luat noul echipament ca în momentul livrării acasă să ți se ridice în mod gratuit produsul vechi. Se numește schimb 1:1. Așadar, dacă ți-ai luat un frigider, trebuie să știi că ai acest drept de a-i cere comerciantului să-ți ridice în mod gratuit deșeul echivalent de acasă”,

2.Colectare și reciclare: ajutor de la comercianți

Tot în aceste centre comerciale și în majoritatea punctelor de vânzare ar trebui să existe niște cutii speciale, în zona caselor de marcat sau la intrare, unde poți lăsa echipamentele cu latura de maxim 50 centimetri. Aici vorbim de laptop-uri sau echipamente de înfrumusețare.

3.Colectarea și reciclarea echipamentelor electrice și electronice prin campanii

Dar există și alternative, cum ar fi campaniile periodice pentru ridicarea deșeurilor de la domiciliu în parteneriat cu primăriile. Asociația Moldcontrol, de exemplu, urmează să facă astfel de campanii. Reprezentații sistemului colectiv vor merge și ridica gratuit deșeurile de la domiciliu, în funcție de solicitări.

O altă variantă ar fi punctele de colectare pe care le-am organizat în parteneriat cu distribuitorii. Ele sunt integrate în aplicația și site-ul „moldcontrol.md”. Mai oferim și varianta de a ne contacta direct.  Fie la numărul 060291291, fie pe e-mail: office@moldcontrol.md. Venim noi și preluăm deșeurile direct de acasă, în mod gratuit.

 

Care e procesul tehnic de reciclare pentru electrocasnice și electronice

Deșeurile colectate  de către un colector autorizat  sunt duse către fabricile de reciclare. Aici, deșeurile sunt triate, existând instalații speciale pentru fiecare tip de deșeu. Ca un exemplu sunt televizoarele, care merg pe o anumită linie unde sunt dezasamblate. Este scos ecranul, este aspirată pulberea luminoforă, este scos tubul. În funcție de deșeu, fiecare merge pe o anumită instalație. E un proces care combină munca fizică, mecanică, cu cea automată. Substanțele poluante sunt neutralizate, aspirate și preluate. Mai apoi, în funcție de fracțiile care rezultă, ele sunt topite, mărunțite și vândute către producătorii care le pot recupera și refolosi pentru alte produse.

În final, trebuie să știm că reușita colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electronice și electrocasnice nu depinde doar de noi sau de o asociație precum Moldcontrol, ci e nevoie de un efort colectiv și de o mai mare atenție și din partea celor care vând echipamente noi.

Soluția ar fi o colaborare integrată. Pentru că nu doar un actor poate să facă minuni în domeniul ăsta. E nevoie de o educație nu doar a populației .O colaborare din partea producătorilor, autorităților centrale, consumatorilor, autorități locale și salubrităților va avea un efect pozitiv asupra procesului de reciclare. E nevoie de un demers comun din toate părțile.