22.06.2021

Cum scapi de electronicele vechi?

3 modalități inteligente de a scăpa de electronicele vechi

Fie că a atins limita de utilizare, fie că ne-am cumpărat unul nou, laptopul sau telefonul nostru mobil va ajunge, la un moment dat, în situația în care trebuie să plece din casa noastră. Aceste situații sunt întâlnite din ce în ce mai des odată cu dezvoltarea exponențială a tehnologiei.

Un raport al unei companii de research în domeniul tech, Gardner, arată că aproximativ 1,8 miliarde de telefoane au fost cumpărate în 2020. În anul anterior, un studiu al Națiunilor Unite arată că au fost aruncate 17,4 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice, dar numai 20%  dintre acestea au fost aruncate într-un mod corect.

De ce e important să aruncăm unde trebuie deșeurile electronice?

Deșeurile electrice conțin substanțe toxice, extrem de nocive pentru apă, sol, mediu, dar și sănătatea umană. În plus, o parte din materiile componente, precum aur, cupru, aluminiu, fier sau plastic pot fi recuperate și reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

De aceea îți sugerăm 3 modalități prin care poți scăpa de ele fără grijă.

Reciclează-l

Poți duce telefonul sau laptopul tău într-un centru de colectare.  Tot ce trebuie să faci este să suni la numărul 060291291, sau transmite un e-mail la adresa:office@moldcontrol.md, cu solicitarea de a evacua deșeuri, mentionînd adresa de încărcare, persoana de contact din locație și cantitatea estimativă de deșeuri.

(!) Bine de știut: Toți comercianții care vând echipamente electrice și electronice au obligația de a prelua gratuit aparatura veche.

Poți preda gratuit aparatele de mici dimensiuni fără a fi obligat să cumperi ceva din magazinul respectiv, dar și să soliciți preluarea echipamentelor mari la livrarea celui nou cumpărat. Adică, dacă ai cumpărat o nouă mașină de spălat, la livrare, poți solicita și preluarea mașinii de spălat vechi.

Donează-l

Dacă device-ul tău mai funcționează, el poate fi de ajutor altcuiva. Poți contacta un ONG sau poți încerca să dai un anunț online pe o rețea socială ori pe site-uri care se ocupă cu strângerea de fonduri sau obiecte pentru familii aflate în dificultate.

Du-l la o firmă ce comercializează echipamente electrice și electronice

Este foarte probabil ca o firmă care produce sau comercializează device-uri ca al tău să aibă contracte cu asociații de reciclare. Dacă știi că ai una în apropiere, treci pe acolo și lasă telefonul sau laptopul tău vechi și aceștia îl vor prelua cu siguranță.

Acestea sunt 3 modalități în care să fii sigur că device-ul tău va fi refolosit sau reciclat corespunzător și nu a provocat niciun dezechilibru asupra mediului înconjurător.

Ne bucurăm că ai grijă de mediul nostru înconjurător și te încurajăm să vorbești despre aceste aspecte și cu alte persoane din jurul tău!