24.11.2022

 

 Aproape trei tone de deșeuri electrice și electronice - atît au reușit să adune elevii Gimnaziului din satul Egorovca, raionul Fălești în cadrul campaniei "Marea Debarasare", organizat de către Garda de Reciclare, partener de încredere al MoldControl.

 Scopul campaniei este de a încuraja tînăra generație să fie motorul schimbărilor în Republica Moldova - în ceea ce privește protecția mediului și, în special, colectarea separată a deșeurilor electronice și a bateriilor uzate.

 Pentru că închirierea unui microbuz costă mult, iar carburanții sunt neprietenoși cu mediu, elevii au folosit căruța. 

 Hotărîți și înarmați cu energie pozitivă, elevii au cutreierat localitatea în lung și în lat pentru a colecta deșeurile electronice.

 Copiii au bătut la porțile oamenilor din sat și au colectat frigidere, televizoare, microunde, fierbătoare, încălzitoare și acumulatoare uzate.

 Pe parcursul unei singure zile, au reușit să colecteze șapte căruțe pline de deșeuri, pe care le-au depozitat în hambarul instituției. Elevii au spus că au primit o satisfacție enormă de la munca depusă și nu se vor opri aici.

 "Cînd au adus prima căruță au spus: "e fantastic!".  Pe drum erau întîlniți de vecini care îi chemau la ei să le dea tehnică veche. În final, copiii au rămas mulțumiți pentru că au primit ca răsplată hanorace, diferite costume" - spune Nadejda Spirin (directoarea Gimnaziului din Egorovca).

 "Noi nu ne-am așteptat să umplem căruța așa de repede. Nu vă imaginați cu cât entuziasm copiii s-au implicat".

Iată ce spun copiii:

 "Mi-am dorit mult să ajut satul nostru în ceea ce privește problema ecologică, să nu fie atît de poluat. Noi locuim aici și ne dorim să-l menținem cât mai curat."

 "Nouă ne place să facem ceva în ajutorul altor oameni, dar și pentru folosul tuturor. Vrem să fie curat și frumos."

 "Pentru a ne curăța mediul, deoarece deșeurile ne poluează solul, mai ales că am adunat foarte multe baterii pe care le-am adus la școală."

            

 "Încercăm să curățăm mediul ambiant din localitate de aceste deșeuri toxice, deoarece cum s-a mai discutat, fiecare baterie uzată sau detaliu electronic are un impact foarte negativ asupra mediului înconjurător, plus la asta facem să fie mai curat."

 "Școala noastră, în general, practică astfel de acțiuni sociale - ecologice, pot spune. În primul rînd noi am fost invitați de către profesori, ei ne-au propus această idee, iar noi, cu mult entuziasm, am susținut-o."

 În campanie au participat peste 40 de instituții de învățămînt, care au colectat deșeuri la greu toată luna octombrie, Gimnaziul din Egorovca fiind cu cea mai mare cantitate de deșeuri colectate.

 Campania "Marea Debarasare" are un impact puternic asupra copiilor, ei simt atît bucuria de a fi implicați în proiect cît și grija pentru mediul înconjurător, afectat de aceste tipuri de deșeuri periculoase.

 Prin educarea elevilor în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea, ei sunt inspirați să se gîndească mai mult la modul în care acțiunile lor produc schimbări asupra mediului înconjurător iar, pe măsură ce cresc, vor vedea o normalitate în aruncarea gunoiului la coșuri speciale, în scopul reciclării ulterioare.

Schimbarea mentalității oamenilor nu este un lucru ușor, dar fără o educație în acest sens, orice acțiune de protejare a mediului va fi lipsită de succes.

 

Reportajul integral pe: https://youtu.be/c-NtXbwQVzg