01.02.2021

Funcționînd cu ajutorul curentului electric și a cîmpurilor electromagnetice, aparatele electrice și electronice sunt realizate astfel încît să fie folosite la o tensiune de 1.500 de volti, în cazul curentului continuu, si la 1.000 de volti în cazul celui alternativ.

Aceste produse sunt atît echipamente de tipul electric si electronic, cît și instrumente de generare, de transportare și de măsurare a curentului, care se transformă la un moment dat în deșeuri EEE.

Clasificarea acestor echipamente este inclusă în legislația Republicii Moldova și prevede categorii în funcție de folosință și dimensiune:

 1. Aparate de uz casnic cu dimensiuni mari: frigidere, mașini de spălat haine, uscătoare, sobe, centrale termice, lăzi frigorifice etc.;

 2. Aparate de uz casnic cu dimensiuni reduse, mijlocii si mici: mașini de cusut, aragaze electrice, plite electrice, prăjitoare de paine, cafetiere, mopuri electrice, mașini de călcat,    rîsnițe, aparate de toast, aspiratore, căni electrice, fierbatoare, cuptoare cu microunde, mixere, roboti de bucatarie si multe altele.

 3. Instrumente informatice si echipamente de telecomunicatii: laptopuri, faxuri, imprimante, calculatoare (incluzand unitatile centrale), tastaturii, mouse-uri, scannere etc.; 

4. Echipamente de consum: instrumente muzicale, orga electrica, chitară electrică, televizoare, LCD-uri, combine audio, aparate de radio, aparate foto, camere video etc.;

5.Produse iluminatoare; lămpi fluorescente compacte, tubulare, lămpi cu descărcare în gaze de înaltă intensitate etc.;

6. Instrumente electronice si electrice neindustriale: ferestrău electric, bormașină, aparate de frezat, de polizat, de taiat, șurubelnițe electrice, rindele electrice si altele;

7. Echipamente destinate sporturilor si jucarii: carturi in miniatura, trenulețe electrice, console, aparate video, calculatoare pentru diverse activități, scufundări, cros și altele,          automate cu monede etc.;

8. Echipamente medicale neperisabile: dializoare, ventilatoare pulmonare, aparate de tensiune, aparate de ecograf, echipamente de cardiologie, echipamente de radioterapie        etc.;

9. Echipamente de monitorizare si control: termostate, detectoare de fum, aparate de cantărit sau de măsurat, precum și alte astfel de produse.

10. Distribuitoare automate: tonomate de bauturi, ATM-uri, tonomate electrice de muzica etc.;

Toate aceste echipamente electronice si electronice furnizează reziduri, numite deșeuri EEE, iar Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice nr. 212/19 conține prevederi legate de obligațiile pe care le au producătorii echipamentelor electrice și electronice în vederea protejării mediului înconjurător.

Este bine de stiut că manipularea și gestionarea acestor deșeuri se face doar de către firme autorizate în acest sens. Acestea sunt "angajate" de catre producătorii de EEE care au obligația de a le asigura suportul financiar în vederea colectarii, transportării, administrării, categorisirii și eliminării acestor deșeuri.

În cazul colectarii selective, dintr-un anumit teritoriu, adică în cazul in care se întampla să aveți în casă un uscător de rufe pe care nu îl mai folositi și doriți sa il aruncati, legislatia impune unor unitati administrative sa coordoneze si sa organizeze procesul de colectare și gestionare a deseurilor EEE in vederea aducerii lor in cadrul centrelor de reciclare.

Dintre substanțele periculoase conținute în DEEE-uri și efectele nocive ale acestora asupra mediului înconjurător și sănătății menționăm următoarele:

-  Freonul degradează stratul de ozon și contribuie la încălzirea globală.

- Substanțele ignifuge bromurate (compuși de organobrom care se aplică pe produse pentru a inhiba sau a încetini aprinderea materialelor combustibile în caz de incendiu) nu se degradează în mod natural în mediu, având efecte nocive substanțiale. Expunerea pe termen lung la acestea poate genera tulburări de memorie și poate influiența modul de funcționare normală a glandei tiroide și sistemului hormonal.

- PVC-ul este un material de plastic ce conține clor și este utilizat în principal pentru izolarea cablurilor. Procesarea prin ardere a acestuia este necorespunzătoare și generează emisii ce rămân pentru mult timp în mediu, fiind cele mai toxice după materialele radioactive.

-  Mercurul se găsește în becuri și lămpi economice, baterii, aparate vechi, întrerupătoare și relee. Acesta afectează în principal rinichii și sistemul nervos.

Cunoscînd pericolele pe care DEEE-urile le reprezintă pentru mediu și pentru sănătatea ta, dar și importanța recuperării de materii prime secundare prin reciclarea acestora, îți recomandăm să le colectezi întotdeauna separate de restul deșeurilor și să le predai celui mai apropiat centru de colectare specializat.

Vizitînd harta noastră de pe site-ul www.moldcontrol.md, veți putea alege centrul potrivit pentru tine și poți adăuga alte centre de colectare, sau în cazul deșeurilor de mari dimensiuni, se va efectua un apel la numărul de telefon 060291291, sau se va transmite un e-mail la office@moldcontrol.md, cu solicitarea de a evacua deșeuri, mentionînd adresa de încărcare, persoana de contact din locație și cantitatea estimativă de DEEE.

Trebuie sa ințelegem că scopul principal al reciclarii echipamentelor electrice si electronice constă în menținerea sănătății și a mediului de trai îngrijit, curat și favorabil unui stil de viață care să ne ofere bucurii în orice plan.

Fie că vorbim de produsele folosite în casele noastre, fie că vorbim despre cele pe care le folosim la locul de muncă este necesar să ne educăm astfel încît să susținem procesul de reciclare al acestora și astfel să menținem un echilibru între creșterea economică și protecția mediului prin identificarea resurselor alternative.