18.03.2022

Bruxelles, 18 Martie 2022

Problemele globale necesită soluții globale: organizația WEEE Forum se extinde cu cinci membri noi printre care și R. Moldova

Organizația WEEE Forum (Forumul privind Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice) continuă să aibă un impact real ca asociație internațională care reunește organizații de transfer a responsabilității extinse a producătorilor (OTR) din întreaga lume. Este singura organizație de acest gen, care se concentrează pe chestiunile privind deșeurile electronice sau e-deșeurile. Continuând expansiunea globală, compania anunță că cinci OTR-uri s-au alăturat recent, aducând numărul de membri săi la 46, răspândiți pe șase continente, cel mai mare nivel înregistrat vreodată.

Organizația sărbătorește anul acesta a 20-a aniversare, ceea ce coincide cu 20 de ani de la Directiva UE, prima (și singura) legislație supranațională privind DEEE (Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice) din lume bazată pe principiile REP (responsabilității extinse a producătorului). În contextul în care nivelul mondial al deșeurilor electronice continuă să crească cu aproximativ 3% pe an – și se estimează că va ajunge la peste 74 de milioane de tone în 2030 conform cercetărilor ONU – atragerea de noi organizații reflectă atât dorința WEEE Forum de a răspândi cele mai bune practici actorilor din toate părțile lumii, cât și angajamentul mișcării globale de asigurare că deșeurile electronice sunt colectate și tratate în mod responsabil. Acest lucru deschide calea pentru o abordare globală a REP în viitor, care ar alinia politica mondială privind problema deșeurilor

Asociația MoldControl, cel mai mare sistem colectiv din R. Moldova, a devenit membru al organizației globale WEEE Forum

Deși R. Moldova nu este membru al UE și nu are obligația de a îndeplini prevederile legale ale Directivei  europene DEEE, aderarea asociației MoldControl la organizația WEEE Forum va servi drept un pionierat în aplicarea principiilor europene în sfera protecției mediului. Organizația patronală MoldControl reprezintă interesele a peste 140 de producători (https://www.moldcontrol.md/ro/membri) sau importatori de echipamente electrice și electronice în R. Moldova operând ca un sistem colectiv privind transferul de responsabilitate extinsă a producătorului, care prevede recuperarea și valorificarea sau reciclarea produselor scoase din uz.

Aderarea MoldControl a fost facilitată de inițiativa de înfrățire a Forumului WEEE, care prevede ca un OTR cu experiență membru al organizației și, anume ECOTIC din România, , să transmită cunoștințele și expertiza sa unui membru neafiliat UE.

Printre membri WEEE Forum reprezentanți ai Italia, Marea Britanie, Africa de Sud și România

Noii membri ai WEEE Forum aduc expertiză în domenii foarte specifice. PV CYCLE Consorzio Italia și PV CYCLE UK sunt primele OTR-uri ai organizației care colectează exclusiv panouri fotovoltaice. Vocea lor va fi crucială în discuțiile privind îndeplinirea obiectivelor UE de colectare bazate pe principiul „introducerii pe piață”. Țintele nu specifică o categorie specială pentru panourile fotovoltaice și, deși în Europa sunt instalate cantități semnificative de panouri fotovoltaice în fiecare an, acestea nu apar încă ca deșeuri în cantități semnificative din cauza duratei de viață lungi a acestor produse și a pieței recente.

Lightcycle este unul dintre puținele OTR din Forumul DEEE care colectează în mod predominant lămpi, pe lângă deșeurile electronice și ambalajele asociate. Fondată în 2018, misiunea Lightcycle este de a stabili și de a facilita, în numele tuturor producătorilor săi, o schemă de preluare eficientă și ecologică în Africa de Sud.

ARCwaste este o tânără organizație OTR creată în 2020 care implementează economia circulară în România.

Organizația WEEE Forum este în fruntea transformării principiului responsabilității extinse a producătorului într-o abordare eficientă a politicii de gestionare a deșeurilor electronice prin cunoștințele noastre combinate cu privire la toate aspectele de management ale colectării, logisticii, depoluării, procesării, pregătirii pentru reutilizare și raportării e- deșeuri” spune Pascal Leroy, directorul general al Forumului DEEE. „Prin inițiative precum Ziua internațională a deșeurilor electronice, am văzut că deșeurile electronice devin o problemă de mare îngrijorare la nivel global. Prin urmare, suntem și mai încântați să ne împărtășim expertiza cu noii noștri membri, dar și pentru a beneficia de experiența pe care o aduc asociației”.

Pe 7 decembrie 2022, WEEE Forum va organiza la Bruxelles o conferință internațională, a 20-a aniversare, „Marea Provocare OTR”, pentru a oferi o previziune strategică pentru viitorul sectorului deșeurilor electronice.