09.08.2023

Ziua Internațională a Parcurilor și a Grădinilor Zoologice

 

              Pentru a apropia oamenii de natură și a evidenția importanța conservării biodiversității, anual, pe data de 9 august, este marcată Ziua Internaţională a  Parcurilor și a Grădinilor Zoologice.

Utilizând tehnologiile moderne, omul creează bunuri indispensabile civilizației, dar aruncă în natura tot felul de produse nocive, poluând mediul și distrugând toate formele de viață. La toate acestea se adaugă viața în orașe aglomerate, cu mult trafic și poluare, care ne afectează sănătatea și reprezintă un factor major de stres.

Suprafețele verzi din oraș joacă un rol deosebit de important în educaţia de mediu. Cei mici învață de la cea mai fragedă vârstă ce înseamnă dragostea pentru natură și animale, responsabilitatea față de mediu, iar eliminarea deșeurilor eco-responsabil- reprezintă un obiectiv important în educarea tinerelor generații.

     Impactul parcurilor asupra sănătății și bunăstării locuitorilor și a mediului este de neconstestat:

      - diminuarea efectelor poluării – copacii absorb o bună parte a emisiilor de carbon;

      - pentru fiecare 100 de metri pătrați de spațiu verde, gazul responsabil de schimările climatice este redus cu 1,8 tone pe an;

     - 100 de metri pătrați de vegetație și spațiu verde poate produce oxigenul necesar pentru 100 de persoane într-un an;

     - mai mult, spațiile verzi pot reduce temperatura orașelor cu peste 2°C.

 Parcurile în aer liber și Gradinile Zoologice oferă oportunităţi de a petrce timpul liber cu familia, încurajează un stil de viaţă mai activ.

La marile probleme cu care se confruntă majoritatea orașelor, precum intensificarea traficului, poluarea atmosferică, acumularea de deșeuri, parcul reprezintă un loc unde putem să ne bucurăm de natura și să  luam o pauză de la viața de oraș.