05.06.2023

Ziua Mondială a Mediului  2023

 

          Ziua Mondială a Mediului  a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în 1972, fiind marcată anual la data de 5 iunie, în peste 100 de țări.

    Sloganul manifestărilor din acest an este Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate”.

    În secolul XXI este aproape imposibil să nu intrăm în contact cu plasticul, acesta fiind folosit în mare parte doar o singură data, după care este aruncat.

    Suntem inundați de plastic. Mai mult de 400 miliarde de tone de plastic este produs anual, din care doar 10 % este reciclat!

   Plasticul este prezent oriunde în viața noastră, în domeniul alimentar, divertisment, auto, tehnologie. Devinind deșeu și fiind aruncat cu neglijență crează o amenințare pentru mediul înconjurător și sănătatea umană.

  Cercetătorii de la World Economic Forum au estimat că pînă în 2050, cantitatea deșeurilor de plastic, aruncată în oceane, va ajunge la 160 milioane de tone și va însemna chiar mai mult decât masa totală a peștilor din mări și oceane.

  Anual Economia Mondială pierde miliarde de dolari din aruncarea plasticului.

 Acest tip de deșeu începe să se degradeze doar după 700 de ani, un proces care ar putea dura pînă la 300 de ani. Aceasta înseamnă că niciuna dintre pungile de plastic produse pînă în prezent și aruncată în natură încă nu s-a descompus!

 Soluția este de a acționa colectiv pentru a restabili echilibrul între om și natură, pentru a crea un viitor mai sustenabil.

 Prin activitățile sale, AP MOLDCONTROL, are drept scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța colectării selective atît a deșeurilor de plastic, a deșeurilor de echipamente electronice, cît și a deșeurilor de baterii, în vederea reciclării acestora.

            Noi suntem o parte a naturii și depindem de ea.