05.04.2023

  Ziua Mondială a Sănătății

 

Cu o istorie de peste 70 de ani, având scopul de a evidenția un subiect de o importanță majoră - sănătatea globală, pe data de 7 aprilie este celebrată Ziua Mondială a Sănătăţii.

Sloganul anului 2023 este  -  „Sănătate pentru toți”

Lumea în care trăim este o lume inegală. Inechităţile din domeniul sănătății au capacitatea de a mări, mai degrabă decât de a restrânge decalajele existente.

 Accesul la serviciile esențiale și calitative de sănătate, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă și susțin creșterea economică.

Aerul, apa şi pământul, sunt elementele principale ce stau la baza existenței omenirii. Atunci când unul din aceste elemente este în dezechilibru- apar dezastre ecologice, căuzând boli și chiar decese.

Fie sunt incinerate, depozitate incorect sau topite, sparte sau rupte, cu un conținut de substanțe toxice, bioacumulative în componența sa – deșeurile de echipamente electronice, de baterii și de amabalaje creează riscuri atât pentru mediu cât și pentru sănătate.

În ultimele două decenii, decesele cauzate de formele moderne de poluare au crescut cu 66%.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate.

Poluanții periculoși precum mercurul, plumbul, dioxine și benzene au consecințe grave pentru sănătate, chiar și în cantități mici. Plumbul poate afecta creierul și rinichii, IQ-ul și capacitatea de a invăța la copii. Mercurul afecteaza sistemul nervos central.

Deșeuri de materiale plastice se găsesc pe fundul cel mai adânc al oceanului, pe cei mai înalți munți, crescând rata de îmbolnăvire cu cancer și boli de inimă, generând în același timp o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Sănătatea umană este în pericol anume prin inacțiunea și iresponsabilitatea noastră, producem în continuare cantități mari de gunoi, având rezultate minime în eliminarea eco-responsabilă și valorificarea corectă a acestuia, iar gropile de gunoi reprezintă doar o încercare de a ascunde problema, nu și o rezolvare a ei.

Nu putem promova longevitatea vieții pe pământ dacă nu renunțăm la modul în care tratăm planeta.

Fiecare dintre noi poate contribui la sănătatea planetei și a societății în ansamblu.

Educația și conștientizarea tuturor comunităților, indiferent de condiția lor socială și economică, trebuie să fie mereu prezentă atât timp cât există viață pe această planetă.