02.08.2023

Ziua Suprasolicitării Planetei 2023

 

              Noțiunea de “Earth Overshoot Day”  sau  “Ziua Suprasolicitării Planetei este folosită pentru a marca momentul într-un an, când cererea oamenilor pentru resursele naturale și serviciile ecosistemice depășesc capacitatea Pământului de a le regenera în același an.

    Nu este o zi fixă, ci depinde de cât de responsabili reușim să fim în cele 12 luni.

   Fenomenul a început să fie înregistrat din 1970, iar astăzi folosim resursele pe care planeta le va produce pe timpul generațiilor viitoare.

   În prezent, omenirea folosește cu 75% mai mult decât ceea ce pot regenera ecosistemele planetei - echivalent cu consumul resurselor a "1,75 planete" în fiecare an.

   Impactul producției excesive și a consumului nesustenabil, duce la epuizarea rapidă a resurselor naturale și determină trei crize cu care omenirea se confruntă în prezent:

                 schimbările climatice;

                pierderea biodiversității;

                poluarea. 
 

   Printre soluții existente, cu ajutorul cărora putem amâna data "Zilei Suprasolicitării Planetei" sunt: gestionarea corectă și prevenirea generării deșeurilor, reducerea resipei alimentare, participarea la diferite activități de mediu precum cultivarea copacilor, reducerea defrișărilor excesive, a exploatării excesive a apei și a solului.

   Și în cele din urmă - trecerea la economie circulară, bazată pe reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea produselor, la menținerea lor cât mai mult posibil în circuitul economic, astfel minimizând cantitățile deșeurilor și sporirea nivelului de conservare a resurselor naturale.

   "Este vital să securizăm resursele planetei, ceea ce va duce la stabilitatea climei, alimentarea sănătoasă pentru toți, apă potabilă și o mai bună calitate a vieții", susțin experții Organizației Internaționale pentru Protecția Mediului - World Wide Foundation.

   Putem demonstra că suntem conștienți de importanața pe care o avem asupra planetei. Sănătatea, siguranța, bunăstarea noastră, precum și succesul economic depinde de natură!

   Trebuie să fim conștienți că avem ocazia, în fiecare zi, să reducem impactul negativ generat de activitățile noastre asupra mediului.